czwartek, 16 marca 2017

Jajka w kokilkach ze szpinakiem

Ileż można jeść na śniadanie kanapki? No ileż?! No w końcu mogą się znudzić :) Jajka w kokilkach, na szpinaku, to bardzo prosta potrawa, którą można przygotować między wstawieniem wody na herbatę a nakryciem do stołu :) Jest to pyszne, sycące śniadanie, które przełamuje trochę kanapkową rutynę.


  • 300g świeżego szpinaku
  • 50g masła
  • 1 mała, biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 2 małe kawałeczki masła
  • do podania: grzanki z tostera

Nastawić piekarnik na 200°C, kokilki wysmarować masłem. Szpinak umyć i osuszyć na sicie, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i dusić, aż cała puszczona przez niego woda odparuje, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szpinak przełożyć do kokilek, tworząc w nim dołek, ostrożnie wbić w niego jajka tak, by żółtko się nie uszkodziło, oprószyć solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut - przy czym, kiedy białko już zrobi się białe i się zetnie, na wierzchu położyć po kawałeczku masła, by nie wyschło w trakcie dalszego pieczenia.

Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz