Robiąc ten sernik, miałam takie zamiary, by w starym przepisie podmienić zdjęcia na nowe i zrobić na nim kosmetyczne poprawki o rzeczy, które w nim zmieniłam. Jednak z każdą kolejną czynnością, okazywało się, że zmienianie przepisu jest bez sensu, lepiej zostawić stary przepis i dać mu spokój, a na blogu opublikować sernik dyniowy od nowa. I tak się stało. Zdarza mi się dość często, że w "starych" przepisach na blogu podmieniam tylko zdjęcia, bo są dobre i sprawdzone i nie zmieniam w nich grama soli, ale są też takie przepisy, które po 5 latach prowadzenia bloga wychodzą mi zupełnie inaczej - są bardziej świadome, dojrzałe, przemyślane. Lubię ten stan, bo wtedy mam poczucie, że się rozwijam, uczę i doskonalę. Ten sernik wyszedł naprawdę, jak to się mówi, "mega", mega pyszny, mega sernikowy i mega dyniowy - a połączenie polewy kajmakowej z podprażonymi płatkami migdałowymi okazało się strzałem w 10.
Spód:
- 140g maślanych herbatników
- 80g masła
- 400g puree z pieczonej dyni (to ok. 1 większa Hokkaido)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego "klinek" lub innego zmielonego
- 400g upieczonej dyni
- 6 średnich jaj
- 170g cukru pudru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100ml śmietanki kremówki
- 50g rozpuszczonego masła
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (oczywiście domowej)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa:
- 200g kajmaku solonego lub zwykłego
- 50ml śmietanki 20%
- 2 łyżki masła
Opcjonalnie: 100g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Tortownicę o śr. 24cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. W rondelku rozpuścić 80g masła, herbatniki zmiksować blenderem na proszek i wsypać do masła, mieszać aż do połączenia, a następnie przełożyć do tortownicy i ugnieść dłonią lub spodem łyżki, równą warstwę, tworząc spód sernika, wstawić całość do lodówki.
Piekarnik nastawić na 160°C góra/dół. Dynię zmiksować ze śmietanką. Do miski włożyć twaróg (jeśli jest zbyt słabo zmielony, to należy go jeszcze zmielić), dodać do niego wszystkie pozostałe składniki łącznie z miksowaną dynią i miksować, aż składniki dokładnie się połączą, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, piec 1,5 godziny. Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i pozwolić mu stygnąć co najmniej 1-2 godziny.
Składniki polewy umieścić w rondlu, podgrzewać, aż się połączą. Sernik delikatnie wyjąć z formy i polać ciepłą polewą i posypać płatkami, przechowywać w chłodnym miejscu do czasu podania.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz