piątek, 30 czerwca 2017

Chałka z kruszonką

Świeże, domowe pieczywo, to najlepsza rzecz, jaką możecie zrobić dla siebie w weekendowy poranek :) Chałka to, wbrew pozorom, bardzo prosty w wykonaniu, drożdżowy wypiek. Ja z całej chałki oczywiście najbardziej lubię kruszonkę, ale sam miękisz również wymiata - szczególnie posmarowany masełkiem i podany z ciepłym mlekiem.


Składniki na 2 większe lub 3 mniejsze chałki:

Ciasto:

  • 450g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 150ml ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i wlać mleko, mieszać aż się rozpuszczą, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić i rosnąć.

Resztę cukru, mąki i szczyptę soli wymieszać, zrobić dołek, dodać żółtka, masło i wlać rozczyn drożdżowy, zagniatać aż powstanie elastyczne, jednolite ciasto, które będzie odchodzić od rąk - w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki, ale dosłownie odrobiną. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wymieszać w misce. Masło rozpuścić w rondelku, wlać do mieszanki i wymieszać, tworząc grudkowate ciasto, wstawić do lodówki.

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części i każdą na 3 kawałki, z których następnie uformować dość długie wałeczki. Z każdych 3 wałeczków zapleść chałkę (jak warkocz), tworząc podłużny bochenek, ułożyć bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić na godzinę.

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec 25-30 minut, aż mocno się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz