Pudding ryżowy to jeden z moich ulubionych deserów już od dzieciństwa. Do tej pory dość często kupuję go w sklepie, w różnych kombinacjach smakowych. Ale ci, co mnie znają wiedzą, że jestem fanką domowych odpowiedników moich ulubionych rzeczy - dlatego postanowiłam zrobić pudding ryżowy w domu. Można go łączyć z różnymi dodatkami - świeżymi owocami, czekoladą, orzechami - jak lubicie.
- ugotowany ryż - zważyć 100 g i ugotować na sypko
- 100ml mleka
- 100ml słodkiej śmietanki 18% (lub 12%)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
Ryż umieścić w rondelku, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnym mleku, wymieszać ze śmietanką i wlać do żółtek. Całość wlać do ryżu, postawić rondel na ogniu i gotować na średnim gazie, często mieszając.
Pudding będzie gotowy, kiedy gorący zgęstnieje - nie można podgrzewać go zbyt długo, ponieważ żółtka mogą się zwarzyć. Pudding można podawać na gorąco i na zimno, np. z owocami lub czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz