Metrowiec od dawna był moim kulinarno-cukierniczym celem. Bardzo lubię to ciasto, ale zawsze wydawało mi się pracochłonne. Okazało się, że robi się je bardzo przyjemnie, choć wymaga czasu i wielu składników, a efekt jest super. Robiąc metrowca połączyłam dwa przepisy - przepis na ciasto szachownicę (z odrobiną mojej modyfikacji) i przepis na eklery z budyniem - połączenie świetnie się sprawdziło. Zrobiłam wersję delikatną, idealną na rodzinne spotkania z udziałem dzieci, ale jeśli chcecie trochę podkreślić jego smak, możecie połowę biszkoptów nasączyć odrobiną wódki (nie ma potrzeby stosowania żadnego ponczu do tego ciasta, bo wychodzi bardzo wilgotne, a wódka ma jedynie dodać smaku).
Biszkopt jasny:
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500ml mleka
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 150g masła w temp. pokojowej
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 12 łyżek kwaśnej śmietany lub śmietanki słodkiej 30%
- 12 łyżek cukru
- wiórki kokosowe
Krem: do rondelka wlać 350ml mleka, laskę wanilii przekroić i wraz z wydrążonymi ziarenkami dodać do mleka, zacząć podgrzewać. Resztę mleka roztrzepać z żółtkami i wymieszać z opakowaniem budyniu i mąką ziemniaczaną (aż się rozpuszczą). Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wyjąć laskę wanilii, cały czas energicznie mieszając trzepaczką, wlać rozrobioną masę. Gotować, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i straci mączny smak (około 5-10 minut). Zestawić z ognia, przykryć wierzch folią spożywczą tak, by dotykała budyniu i zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Keksówkę 30x11cm wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 170ºC góra/dół.
Jasny biszkopt: jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę na najwyższych obrotach (8-10 minut), dalej miksując wlać olej i gorącą wodę, mikser odstawić, do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość bardzo delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wlać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut, po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, upuścić blachę z wysokości ok. 30cm i wyjąć biszkopt na kratkę, by wystygł.
Ciemny biszkopt: przygotować identycznie jak biszkopt jasny (ale do mąki dodać kakao) i tak samo piec i studzić.
Krem: Do szklanej miski włożyć masło pokrojone w kawałki, dodać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Cały czas ucierając, dodawać po 1 łyżce budyń, aż do wykorzystania całego, zmiksować całość na gładki krem i wstawić na 20 minut do lodówki.
Oba biszkopty pokroić w poprzek w kromki o grubośc 1-1,5cm. Każdą kromkę smarować porcją kremu, układając je naprzemiennie i tworząc dwa osobne ciasta. Resztą kremu pokryć wierzch i boki ciasta, wstawić całość do lodówki na 30-60 minut.
Polewa: składniki polewy umieścić w rondelku i gotować, często mieszając, aż powstanie lśniąca polewa, a całość zgęstnieje - około 10 minut. Gotową polewą od razu polać wierzch obu ciast, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki i zostawić do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz