Grzybki zalać wrzącą wodą odstawić na kilka godzin, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Tak samo pokroić pędy bambusa, a paprykę i por w nieco szersze paski, wszystko razem wymieszać.
- 300g piersi kurczaka
- sól
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 małej, czerwonej papryki
- 1 nieduży por (biała część)
- garść pędów bambusa
- garść grzybków mun
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek rosołu (wywaru, bulionu) lub wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta suszonego chilli lub posiekany kawałek świeżej papryczki
- 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
- 1 opakowanie (100g) makaronu chińskiego, tzw. "ryżowego" lub innego azjatyckiego
- olej do smażenia
Kurczaka pokroić w dość sporą kostkę, oprószyć ok. 1 łyżeczką soli (płaską) i dokładnie wymieszać. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i mieszać aż się rozpuści, włożyć kawałki kurczaka i wymieszać dokładnie. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, kłaść namoczone w cieście kawałki kurczaka i smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym, olej wylać, zostawić odrobinę na patelni lub wlać świeży. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Patelnię z pozostałym olejem dobrze rozgrzać i włożyć warzywa, smażyć 2 minuty, po czym wlać sos, zamieszać, włożyć mięso, oprószyć sezamem i smażyć kolejne 2 minuty.
Makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć chińszczyznę, podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz