wtorek, 19 czerwca 2018

Chińszczyzna z kurczakiem

Grzybki zalać wrzącą wodą odstawić na kilka godzin, odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Tak samo pokroić pędy bambusa, a paprykę i por w nieco szersze paski, wszystko razem wymieszać.

Kurczak:
  • 300g piersi kurczaka
  • sól
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Warzywa:
  • 1/2 małej, czerwonej papryki
  • 1 nieduży por (biała część)
  • garść pędów bambusa
  • garść grzybków mun

Sos:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek rosołu (wywaru, bulionu) lub wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta suszonego chilli lub posiekany kawałek świeżej papryczki
  • 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • 1 opakowanie (100g) makaronu chińskiego, tzw. "ryżowego" lub innego azjatyckiego
  • olej do smażenia

 

Kurczaka pokroić w dość sporą kostkę, oprószyć ok. 1 łyżeczką soli (płaską) i dokładnie wymieszać. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i mieszać aż się rozpuści, włożyć kawałki kurczaka i wymieszać dokładnie. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, kłaść namoczone w cieście kawałki kurczaka i smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym, olej wylać, zostawić odrobinę na patelni lub wlać świeży. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Patelnię z pozostałym olejem dobrze rozgrzać i włożyć warzywa, smażyć 2 minuty, po czym wlać sos, zamieszać, włożyć mięso, oprószyć sezamem i smażyć kolejne 2 minuty.

Makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć chińszczyznę, podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz