Oto przepis na pyszny, aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu obiad. Podobny obiad zrobiła ostatnio moja Mama, ale niestety się nie załapałam, więc postanowiłam zrobić go sama :) Jego zaletą jest fakt, że jest niemal jednogarnkowy - nie licząc patelni, ale po wyjęciu z piekarnika mamy cały, gotowy obiadek w jednym naczyniu. Kurczak wychodzi mega soczysty (dzięki parującej wodzie z warzyw).
- 2 ćwiartki z kurczaka
- ostra papryka suszona
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz czarny
- olej
- 1 młoda cukinia
- 2-3 marchewki
- 250g pieczarek (waga przed obraniem)
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki (lub 1 biała cebula)
- pieprz, sól i zioła prowansalskie do smaku
Kurczaka podzielić na uda i podudzia, posmarować olejem i oprószyć przyprawami, dobrze natrzeć nimi mięso z każdej strony, włożyć do pojemnika na kilka godzin lub całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki, by się ogrzało.
Warzywa umyć, marchewki i cebulę obrać, odłożyć. Pieczarkom odkroić nóżki, wyrzucić, na patelni rozgrzać masło, włożyć pieczarki, oprószyć solą i smażyć, aż zmiękną, przełożyć do miski. Cukinię i marchew pokroić w grube plastry, cebule na ćwiartki, wymieszać w misce z pieczarkami i przyprawami. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Kurczaka obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony i ułożyć na warzywach. Wstawić całość do piekarnika i piec ok. 45-60 minut, aż kurczak dobrze się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz