Cóż trudnego w tym, że można iść do sklepu i kupić gotowy sos w słoiku, zalać nim mięso i cieszyć się obiadem? W sumie nic, i sama miałam tak zrobić po raz kolejny (od kilku lat, gdy nie chce nam się gotować sięgamy po taki właśnie sos), ale kiedy przeczytałam skład na etykiecie słoika, to krew mi zmroziło i szybciutko odłożyłam go z powrotem na półkę, swoje kroki kierując w stronę słonecznych pomarańczy, a następnie reszty potrzebnych mi składników. Domowy sos słodko-kwaśny to łatwizna! Robię go od dawna, ale w wydaniu z wieprzowiną, ten sos jest nieco inny, trochę mocniejszy w smaku, bardziej wyrazisty, ale ma też dużo pysznych dodatków, które łączą się w smaczną całość. Nawet pierś kurczaka nie wymaga żadnego przyprawiania, ponieważ wymieszana z sosem świetnie się komponuje i nabiera smaków. A zrobienie takiego sosu w domu trwa chwilę - nie dłużej niż podgrzanie tego ze słoika. Koniecznie spróbujcie :)
- 1 filet (pół piersi) z kurczaka
- ok. 150g pora
- 1 mała, czerwona papryka
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 50g pędów bambusa pokrojonych w zapałki
- 5 łyżek oleju sezamowego lub z orzeszków ziemnych (może być też zwykły)
- 50g mąki pszennej
- 2 torebki ryżu (rodzaj bez znaczenia)
- 170g białego cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok wyciśnięty z 1 słodkiej pomarańczy (ok. 150ml)
- 6 łyżek octu (może być zwykły, a może być biały, winny)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W garnku wstawić osoloną wodę, a kiedy się zagotuje - włożyć ryż i nastawić tyle czasu, ile potrzebuje (ja gotuję 20 minut, bo lubię ryż lekko przegotowany). Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, wymieszać i dopiero wtedy zacząć podgrzewać, caly czas mieszać, aż wszystkie składniki się połączą, sos się zagotuje i straci smak mąki - wtedy też dodać ananasa i pędy bambusa, wymieszać i zestawić z ognia.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Na talerz wysypać równą warstwą mąkę pszenną i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, włożyć mięso na patelnię i smażyć na złoto około 3 minuty. Po tym czasie dodać pora i paprykę i smażyć 1 minutę, często mieszając. Na samym końcu wlać sos z dodatkami i dokładnie mieszając, podgrzewać kolejne 2 minuty.
Ryż odcedzić, nałożyć na talerze i podać razem z sosem z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz