środa, 27 czerwca 2018

Crostini z serem blue i migdałami

  • 1 duża bagietka (może być "wczorajsza")
  • 1 opakowanie sera blue (bez białej pleśni na skórce)
  • 3-4 łyżki miodu
  • płatki migdałowe
  • oliwa
  • garść rukoli

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto, przełożyć na talerzyk i odstawić. Piekarnik nagrzać do 190°C góra/dół, blachę lub kratkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rukolę umyć, osuszyć i poukładać na talerzach.

Bagietkę pokroić na ukos na kromki grubości ok. 1-1,5 cm, ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować oliwą. Gorgonzolę pokroić w plasterki, ułożyć na kromkach, za pomocą małej łyżeczki skropić ser miodem i posypać płatkami migdałów.

Wstawić całość do piekarnika i piec 5-10 minut, upieczone grzanki od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na kratkę. Przełożyć crostini na talerze i podawać od razu na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz