- 1 duża bagietka (może być "wczorajsza")
- 1 opakowanie sera blue (bez białej pleśni na skórce)
- 3-4 łyżki miodu
- płatki migdałowe
- oliwa
- garść rukoli
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto, przełożyć na talerzyk i odstawić. Piekarnik nagrzać do 190°C góra/dół, blachę lub kratkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rukolę umyć, osuszyć i poukładać na talerzach.
Bagietkę pokroić na ukos na kromki grubości ok. 1-1,5 cm, ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia i za pomocą pędzelka posmarować oliwą. Gorgonzolę pokroić w plasterki, ułożyć na kromkach, za pomocą małej łyżeczki skropić ser miodem i posypać płatkami migdałów.
Wstawić całość do piekarnika i piec 5-10 minut, upieczone grzanki od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na kratkę. Przełożyć crostini na talerze i podawać od razu na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz