Ryby zazwyczaj podaję z dodatkiem kawałka cytryny i masełka, ale właśnie dlatego, że zazwyczaj te yby smażę i oprócz tych dodatków, nie potrzeba nic więcej. Potrzeba jednak zmienia się, kiedy chodzi o ryby gotowane lub pieczone - te lubię czymś polać, zamiast tylko skrapiać. Szukając idealnego przepisu na sos z cytrynową nutą, natknęłam się na ten przepis w książce "Nowoczesne gotowanie" do Thermomixa. Sos można wykonać zarówno w TM31, jak i w tradycyjnym rondelku. Smakuje wyśmienicie i świetnie pasuje do każdej ryby podawanej na ciepło.
- pół pęczka koperku
- 30g masła
- 30g mąki pszennej
- 250 ml wywaru, rosołu (lub 250ml wody i 1/2 łyżeczki soli)
- 100ml śmietanki słodkiej 18%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szczypty cukru
- sól i pieprz do smaku
Koperek posiekać. Śmietankę wymieszać z bulionem i sokiem z cytryny. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wsypać mąkę i podgrzewać mieszając aż się połączą, a następnie wlać bulion ze śmietanką. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając rózgą, aż płyn zgęstnieje, zestawić z ognia, wsypać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do ryb na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz