Kremowe lody truskawkowe kochają dzieci i kochają dorośli. Kremowe lody truskawkowe bardzo lubię i ja. Te przygotowałam z truskawek z przydomowego ogródka. Lody wyszły pyszne, czuć w nich wyraźnie i śmietankę i owoce. Po ukręceniu w maszynie są to lody idealne, po jednym dniu w zamrażarce nieco twardnieją, ze względu na wodę, którą niestety zawierają truskawki, więc przed nałożeniem porcji lody muszą odrobinę odtajeć. Ale i tak są super :)
- 300g świeżych truskawek
- 100g cukru
- 3 żółtka z wyparzonych jaj
- 300ml mleka
- 350ml śmietanki słodniej 30%
- 1/2 łyżeczki soli
Truskawki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki.
Mleko podgrzać w rondlu z cukrem i solą, aż ten się rozpuści, zestawić z ognia i przestudzić. Żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie wlać mleko i wymieszać wszystko drewnianą łyżką - tak by nie spienić masy. Wlać masę z powrotem do rondla i podgrzewać na średnim ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć - będzie to wyraźnie widać.
Gotową masę wystudzić, a następnie wymieszać z masą truskawkową i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masę wlać do maszynki do lodów i kręcić 30-40 minut, aż się zmrozi i nabierze objętości. Gotowe lody podawać od razu lub włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz