środa, 4 lipca 2018

Kurczak tikka masala

Już od dawna miałam ochotę przygotować potrawę rodem z kuchni indyjskiej. Kiedy zaopatrzyłam się w garam masalę (to dość popularna mieszanka przypraw, o bardzo charakterystycznym zapachu, którą kupicie już niemal w każdym markecie), zaczęłam szperać w łatwych, niezbyt ostrych przepisach, które mogłyby być wstępem do indyjskiej kuchni. Wtedy też natrafiłam na kurczaka tikka masala, który w istocie okazał się być daniem kuchni brytyjskiej, inspirowanym kuchnią indyjską. Bez względu jednak na pochodzenie, tak przyrządzony kurczak, podany z delikatnym, jaśminowym ryżem ugotowanym z niteczkami szafranu i gęstym jogurtem, bardzo nam zasmakował. 


Kurczak i marynata:

  • 500g piersi kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • po 1 łyżeczce: mielonego cynamonu, imbiru, ostrej papryki i kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 500-700 ml passaty pomidorowej (w zależności jakie opakowanie kupicie, może być mniej albo więcej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (może być klarowane)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kuminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 18%

Do podania:

  • ryż ugotowany na sypko
  • jogurt naturalny lub typu greckiego

Kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm. W misce wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty, włożyć kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie mięso wyjąć na 1 godzinę przed smażeniem i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiar marynaty. Kawałki kurczaka nadziać na patyki do szaszłyków i usmażyć na suchej patelni grillowej na złoty kolor, usmażonego zdjąć z patyków.

W głębokim patelni rozgrzać masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i wsypać przyprawy (oprócz soli i cukru), mieszać a po minucie wlać passatę, dodać resztę przypraw i ocet winny, gotować pod przykryciem przez 10 minut, czasem zamieszać. Włożyć kurczaka do sosu i na średnim ogniu pod przykryciem, gotować jeszcze 10-15 minut. Na końcu wlać śmietankę i zamieszać.

Podawać od razu z ryżem ugotowanym na sypko (ja ugotowałam ryż jaśminowy z szafranem) i jogurtem naturalnym. Można też podać chlebki naan.

Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz