Już od dawna miałam ochotę przygotować potrawę rodem z kuchni indyjskiej. Kiedy zaopatrzyłam się w garam masalę (to dość popularna mieszanka przypraw, o bardzo charakterystycznym zapachu, którą kupicie już niemal w każdym markecie), zaczęłam szperać w łatwych, niezbyt ostrych przepisach, które mogłyby być wstępem do indyjskiej kuchni. Wtedy też natrafiłam na kurczaka tikka masala, który w istocie okazał się być daniem kuchni brytyjskiej, inspirowanym kuchnią indyjską. Bez względu jednak na pochodzenie, tak przyrządzony kurczak, podany z delikatnym, jaśminowym ryżem ugotowanym z niteczkami szafranu i gęstym jogurtem, bardzo nam zasmakował.
Kurczak i marynata:
- 500g piersi kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego lub typu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- po 1 łyżeczce: mielonego cynamonu, imbiru, ostrej papryki i kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 500-700 ml passaty pomidorowej (w zależności jakie opakowanie kupicie, może być mniej albo więcej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła (może być klarowane)
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kuminu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 łyżek śmietanki kremówki 18%
Do podania:
- ryż ugotowany na sypko
- jogurt naturalny lub typu greckiego
Kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm. W misce wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami marynaty, włożyć kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć na 1 godzinę przed smażeniem i ręcznikiem papierowym usunąć nadmiar marynaty. Kawałki kurczaka nadziać na patyki do szaszłyków i usmażyć na suchej patelni grillowej na złoty kolor, usmażonego zdjąć z patyków.
W głębokim patelni rozgrzać masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszklić i wsypać przyprawy (oprócz soli i cukru), mieszać a po minucie wlać passatę, dodać resztę przypraw i ocet winny, gotować pod przykryciem przez 10 minut, czasem zamieszać. Włożyć kurczaka do sosu i na średnim ogniu pod przykryciem, gotować jeszcze 10-15 minut. Na końcu wlać śmietankę i zamieszać.
Podawać od razu z ryżem ugotowanym na sypko (ja ugotowałam ryż jaśminowy z szafranem) i jogurtem naturalnym. Można też podać chlebki naan.
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz