niedziela, 19 kwietnia 2020

Ekspresowe bułki bez drożdży (na jogurcie greckim)

Cieszę się, że te bułeczki w końcu trafiły na mojego bloga. Robiłam je bardzo często jeszcze w studenckich czasach, kiedy nie zawsze miałam w domu zapas drożdży. Bułeczki te to świetna alternatywa dla drożdżowych wypieków, po pierwsze są świetne dla osób, które drożdży jeść nie mogą, a po drugie dlatego, że ciasto nie musi wyrastać i naprawdę robi się je ekspresowo :). Mają całkiem charakterystyczny smak jogurtu i proszku, ale przy tym są naprawdę smaczne.


Składniki na 8-12 sztuk:

  • 420g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
  • 30ml oliwy lub oleju
  • 200g jogurtu typu greckiego
  • 150ml mleka

Ponadto:

  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak lub inne ziarna do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem, solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z jogurtem i mlekiem, dodać do mieszanki mącznej i wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiać. Ciasto może się kleić do rąk, ale taki jego urok, można podsypać odrobiną mąki, ale nie za dużo. Zagniecione ciasto odłożyć na 15 minut.

W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, nastawić piekarnik na 200°C, góra/dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto ponownie chwilę zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulę. Ułożyć na blasze w odstępach, posmarować jajkiem za pomocą pędzelka i tępą stroną noża zrobić wgłębienie na środku. Każdą bułeczkę posypać makiem, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.

Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.

Przepis ten pochodzi z bloga Czym pachnie u Żaków, ale po likwidacji bloxa nie znalazłam już tego bloga. Na szczęście jego autorka zamieściła przepis na innym portalu internetowym :) - oryginał.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz