poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zupa krem z selera korzeniowego

Zupy-kremy to idealne rozwiązanie dla tych, którym zawsze rozgotowują się warzywa w zupie :) no i oczywiście dla tych, którzy lubią smacznie najeść się do syta, bo, choć wydawać by się mogło, że miksowane warzywa to zupka dla niemowląt, to wcale tak nie jest - zupy kremy są pożywne, pyszne i sycące. A dobrze zrobione zupy kremy zachwycą nie tylko wybrednych domowników, ale i gości na domowej imprezie. Zupa krem z selera już wielokrotnie gościła na naszym stole i zawsze biorę dokładkę.


  • 600g selera korzeniowego (waga po obraniu)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duży ziemniak (ok. 200g po obraniu)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1200ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)


  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36% (mocno schłodzonej)
  • sól i czarny, świeżo mielony pieprz - do smaku

Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaka pokroić w kostkę, odłożyć, seler i pietruszkę również pokroić. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić w garnku z grubym dnem na maśle. Kiedy cebula puści aromat, włożyć pietruszkę i selera i smażyć, mieszając, aż zrobią się błyszczące i zaczną mięknąć, wtedy też wlać bulion i dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu aż wszystkie warzywa całkowicie zmiękną. Po tym czasie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki, jednolity krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Śmietankę ubić na sztywno (na bitą śmietanę), dodać do gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Podawać od razu w głębokich talerzach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz