sobota, 4 marca 2017

Wątróbka smażona z jabłkiem

Kolejny przepis na prosty i tradycyjny obiad, który składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Zdania co do wątróbki są podzielone, ale dla tych, którzy za nią przepadają, to obiad wręcz idealny. Mięso wychodzi bardzo delikatne i miękkie, jabłko łamie jego cierpki, charakterystyczny smak, a całość pokryta jest delikatnym, własnym sosem. W naszym domu wątróbkę zawsze podawało się z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami - i ja również zawsze tak ją podaję.

  • 500g drobiowej wątróbki
  • mąka pszenna (do obtoczenia)
  • olej do smażenia
  • 1 duża, biała cebula
  • 2 małe, słodkie jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • 125ml (pół szklanki) zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Uwaga! Patelnia musi mieć przykrywkę, ponieważ wątróbka może pryskać.

Cebulę pokroić w piórka, jabłka pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, włożyć cebulę i usmażyć na złoto, zdjąć z patelni, osączając z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wątróbkę obtoczyć dokładnie w mące, na patelni na średnim ogniu (po cebuli) rozgrzać 4-5 łyżek oleju, kłaść wątróbkę, a kiedy zacznie się smażyć, obrócić i przykryć pokrywką, smażyć ok 5 minut (będzie mocno pryskać, taki jej urok). Wątróbkę zestawić z ognia, mąkę rozpuścić w wodzie i od razu wlać do wątróbki, postawić z powrotem na ogniu, zamieszać i dodać jabłka, cebulę, majeranek oraz przyprawić pieprzem i solą. Przykryć patelnię i na średnim ogniu dusić całość jeszcze 10 minut, co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.

Podawać od razu z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz