Pyszna, lekka i kolorowa sałatka na bazie zdrowej i sycącej kaszy bulgur, to świetny pomysł na smaczne przywołanie wiosny, która w tym roku usilnie próbuje nas ominąć. Majówkowe grillowanie to dobry pretekst do tego, żeby przyrządzić tę sałatkę - ze względu na jej orzeźwiający smak i lekką strukturę, jest idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Libańczycy, bo właśnie Liban jest uważany za kraj, w którym jest najbardziej popularna, zwykle jadają ją w towarzystwie mięsnych koft. Bulgur jest coraz bardziej popularny i dostępny w coraz większej ilości sklepów, co mnie bardzo cieszy, bo mimo, że można zastąpić go kuskusem, jak jednak wybrałabym oryginalny skład - pod warunkiem, że kasza bulgur będzie w wersji kruszonej (drobnej).
(1 szklanka = 250 ml)
- 1,5 szklanki kaszy bulgur (miałam kruszoną)
- 3 szklanki wrzątku prosto z czajnika + 1,5 łyżeczki soli
- duży pęczek świeżej mięty
- duży pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 mała cytryna
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 duże pomidory
- 1 duża, czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5-6 łyżek oliwy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Kaszę zalać wrzątkiem z solą, zamieszać, przykryć folią i odstawić na ok. 20 minut, aż napęcznieje i zmięknie, odcedzić i przestudzić, przełożyć do miski.
W międzyczasie przygotować resztę składników. Połowę ogórka obrać i razem z drugą, nieobraną połową pokroić w drobną kostkę. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać (jeśli jest bardzo ostra można ją sparzyć wrzątkiem). Wszystkie warzywa dodać do kaszy.
Skórkę z 1/2 cytryny zetrzeć, a sok wycisnąć. Zioła drobno posiekać. Wszystko razem dodać do kaszy, dodać też oliwę, sól i pieprz do smaku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis na tę sałatkę znalazłam na stronie A couple cooks.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz