Domowe lody to jeden z najwspanialszych deserów na świecie. Wie to ten, kto choć raz przygotował je z powodzeniem. Nie jest to deser łatwy ani szybki w robieniu, ale za to tak pyszny, że wart jest każdego grama każdego składnika, pracy i czasu w nie włożonych. Na moim blogu pojawiało się wiele przepisów na domowe lody - ale ciągle brakowało tej klasycznej, uniwersalnej receptury. Lody waniliowe świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie domowego sernika czy polewy czekoladowej, a wszędobylskie, czarne ziarenka nadają im uroku.
- 200ml+200ml słodkiej śmietanki 30%
- 250ml pełnotłustego mleka (np. 3,2%)
- 2 laski wanilii
- 90g cukru
- 3 żółtka ze świeżych, wyparzonych jaj
- szczypta soli
Do rondla wlać 200ml śmietanki i mleko, ziarenka wydrążone z wanilii i wydrążone laski, cukier i szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia, wystudzić.
Kiedy masa wystygnie, żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie stopniowo wlewać masę mleczną, mieszając ręczną rózgą (żeby płyn się nie spienił). Wlać całość z powrotem do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając, aż masa zacznie gęstniej - nie za długo, ponieważ zbyt gorąca zacznie się warzyć.
Do miski wlać pozostałe 200ml słodkiej śmietanki i gorącą, mleczną masę, całość dokładnie wymieszać, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 4-12 godzin.
Po schłodzeniu przygotować maszynkę do lodów i użyć ją wg instrukcji – te lody kręciły się około 30 minut, a masa podwoiła objętość. Przygotowane lody przełożyć do naczynia i od razu wstawić do zamrażarki – chłodzić przynajmniej 2-4 godzin, co jakiś czas je zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz