środa, 12 lipca 2017

Mini kebabiki a'la kofta

Mini kebabiki to świetna alternatywa dla grillowanych kiełbasek, szaszłyków czy innych mięsnych smakołyków z rusztu. Tajemnica ich wyrazistego i charakterystycznego smaku tkwi w mięsie wołowym i zestawie korzennych i orientalnych przypraw. Kebabiki można też usmażyć na patelni grillowej w domu. Bez względu na to, jak je przygotujemy, świetnym dodatkiem będą domowe tzatziki, koniecznie z dużym pęczkiem świeżej mięty.


  • 500g wołowiny
  • 500g wieprzowiny
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki piri piri lub pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 100ml wody

Cebulę obrać i drobno posiekać, mięso pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z cebulą. Całość dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o średnich oczkach (otworki 4mm).

Kmin rzymski i kolendrę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać do mięsa z resztą przypraw, wlać wodę i dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę - ok. 10 minut za pomocą dłoni. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków zalać wodą w misce i również zostawić na 1 godzinę, by dobrze nasiąknęły wodą.

Mięso wyjąć, jeszcze raz wyrobić, nabierać porcje i formować z nich podłużne kotlety, nabijając je na wymoczone patyczki. Kebabiki skropić olejem lub oliwą i układać obok siebie na folii spożywczej. Kebabiki można grillować od razu, można je również schłodzić w lodówce (polecam, bo wtedy mięso lepiej będzie trzymało kształt), ale wtedy należy wyjąć je przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, by się ogrzały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz