Mini kebabiki to świetna alternatywa dla grillowanych kiełbasek, szaszłyków czy innych mięsnych smakołyków z rusztu. Tajemnica ich wyrazistego i charakterystycznego smaku tkwi w mięsie wołowym i zestawie korzennych i orientalnych przypraw. Kebabiki można też usmażyć na patelni grillowej w domu. Bez względu na to, jak je przygotujemy, świetnym dodatkiem będą domowe tzatziki, koniecznie z dużym pęczkiem świeżej mięty.
- 500g wołowiny
- 500g wieprzowiny
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki piri piri lub pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 100ml wody
Cebulę obrać i drobno posiekać, mięso pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z cebulą. Całość dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o średnich oczkach (otworki 4mm).
Kmin rzymski i kolendrę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać do mięsa z resztą przypraw, wlać wodę i dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę - ok. 10 minut za pomocą dłoni. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków zalać wodą w misce i również zostawić na 1 godzinę, by dobrze nasiąknęły wodą.
Mięso wyjąć, jeszcze raz wyrobić, nabierać porcje i formować z nich podłużne kotlety, nabijając je na wymoczone patyczki. Kebabiki skropić olejem lub oliwą i układać obok siebie na folii spożywczej. Kebabiki można grillować od razu, można je również schłodzić w lodówce (polecam, bo wtedy mięso lepiej będzie trzymało kształt), ale wtedy należy wyjąć je przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, by się ogrzały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz