- 6 filetów dorsza ze skórą (po ok. 150-200g każdy)*
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta (i 1 jajko) lub mąka do panierowania
- olej do smażenia
- 3 łyżki oleju
- 1 duża, biała cebula
- 3 średnie marchewki
- kawałek selera korzeniowego (ok. 50g)
- 1 duży korzeń pietruszki
- 120g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Warzywa obrać i pokroić w cieniutkie słupki (ewentualnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami), cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, włożyć wszystkie warzywa i smażyć, mieszając aż się zeszklą. Wlać gorącą wodę, dodać 1/2 łyżeczki soli, listek laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem, czasem mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące, a woda prawie całkiem odparuje (ok. 10-20 minut). Dodać koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze kilka minut, aż utworzy się gęsty, pomidorowy sos z warzywami.
Rybę posolić, zostawić na 10 minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem - obtaczać rybę w mące (lub jeśli używamy bułki tartej to w roztrzepanym jajku i dopiero w bułce) i kłaść na gorący olej skórą do góry, smażyć rybę z obu stron na złoto. Usmażoną przekładać na ręcznik papierowy.
W dużym naczyniu ułożyć połowę usmażonych filetów, przykryć 1/3 warzyw, ułożyć resztę filetów i przykryć resztą warzyw, wyrównać wierzch, lekko dociskając warzywa do ryby. Naczynie przykryć folią i przechowywać w lodówce.
*Do tego przepisu można użyć także gotowych, mrożonych steków rybnych, wtedy należy upiec je w piekarniku wg przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz