niedziela, 12 listopada 2017

Smażony ryż z kurczakiem

Kurczak z ryżem to zawsze trafione połączenie. A jeśli dodać do tego kilka smacznych składników, możemy zyskać smaczny i sycący obiad w chińskich klimatach, nawet dla całej rodziny. Smażony ryż jest potrawą łagodną - chyba, że zdecydujecie się wzbogacić smak i dodać posiekane, świeże chilli (nie zabraniam! :). Oprócz czasu potrzebnego na ugotowanie ryżu, całość robi się dość szybko (bo pozostałe składniki przygotowujemy, kiedy czekamy na ryż, a smaży się parę chwil). Jeżeli zrobimy danie dla 2 osób i zostanie nam trochę na patelni, to nie szkodzi - odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze, niż świeże :)


  • 300g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 100g ryżu jaśminowego (może być zwykły, długoziarnisty)
  • 2 łyżeczki curry
  • olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych 

Ponadto:

  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
  • 1 marchew
  • 1 cebula szalotka
  • garść grzybków mun namoczonych wcześniej we wrzątku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki sosu sojowego

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami curry, odcedzić.

W czasie, kiedy ryż się gotuje pokroić cebulę w kostkę i marchewkę też dość drobno. Grzybki pokroić w paski, wymieszać z odsączonymi warzywami z puszki.

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą. W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, włożyć kurczaka i zamieszać. Na woku rozgrzać 3 łyżki oleju sezamowego i na bardzo gorący wylać kurczaka z jajkiem, smażyć, mieszając aż będzie rumiany (to nic, jeśli jajko odpadnie od kurczaka, bo w wielu wersjach tego dania z jajek smaży się omlet, a nie robi ciasto do mięsa).

Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, rozgrzać 2 łyżki oleju i włożyć cebulę z marchewką, smażyć chwilę, aż zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka, zamieszać i dodać ryż oraz warzywa i przyprawy i sos sojowy, smażyć razem 2-3 minuty. Podawać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz