Kurczak z ryżem to zawsze trafione połączenie. A jeśli dodać do tego kilka smacznych składników, możemy zyskać smaczny i sycący obiad w chińskich klimatach, nawet dla całej rodziny. Smażony ryż jest potrawą łagodną - chyba, że zdecydujecie się wzbogacić smak i dodać posiekane, świeże chilli (nie zabraniam! :). Oprócz czasu potrzebnego na ugotowanie ryżu, całość robi się dość szybko (bo pozostałe składniki przygotowujemy, kiedy czekamy na ryż, a smaży się parę chwil). Jeżeli zrobimy danie dla 2 osób i zostanie nam trochę na patelni, to nie szkodzi - odgrzewane jest jeszcze smaczniejsze, niż świeże :)
- 300g polędwiczek lub piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 100g ryżu jaśminowego (może być zwykły, długoziarnisty)
- 2 łyżeczki curry
- olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych
Ponadto:
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
- 1 marchew
- 1 cebula szalotka
- garść grzybków mun namoczonych wcześniej we wrzątku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki curry
- 4 łyżki sosu sojowego
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami curry, odcedzić.
W czasie, kiedy ryż się gotuje pokroić cebulę w kostkę i marchewkę też dość drobno. Grzybki pokroić w paski, wymieszać z odsączonymi warzywami z puszki.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą. W misce roztrzepać jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, włożyć kurczaka i zamieszać. Na woku rozgrzać 3 łyżki oleju sezamowego i na bardzo gorący wylać kurczaka z jajkiem, smażyć, mieszając aż będzie rumiany (to nic, jeśli jajko odpadnie od kurczaka, bo w wielu wersjach tego dania z jajek smaży się omlet, a nie robi ciasto do mięsa).
Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, rozgrzać 2 łyżki oleju i włożyć cebulę z marchewką, smażyć chwilę, aż zmiękną, włożyć z powrotem kurczaka, zamieszać i dodać ryż oraz warzywa i przyprawy i sos sojowy, smażyć razem 2-3 minuty. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz