Te lody to idealny, letni deser dla kokosoholików. Są delikatne, kremowe, przełamane prażonymi wiórkami, po prostu fantastyczne i trudno się od nich oderwać. Do ich przygotowania przyda się maszynka do lodów, bo dzięki niej masa staje się puszysta i lekka.
- 400 ml mleczka kokosowego
- 90g cukru
- opcjonalnie: 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 300ml słodkiej śmietanki 30%
- 40g wiórków kokosowych (w miarę drobnych)
- szczypta soli
Do rondla wlać 200ml śmietanki i mleczko, dodać ziarenka wydrążone z wanilii i wydrążoną laskę, cukier i szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia, wystudzić i wyjąć laskę wanilii.
Kiedy masa wystygnie, żółtka ubić na jasną, puszystą masę, a następnie stopniowo wlewać masę mleczną, mieszając drewnianą łyżką (żeby płyn się nie spienił). Wlać całość z powrotem do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając, aż masa zacznie gęstnieć – nie za długo, ponieważ przegrzanie masy zwarzy jajka.
Do miski wlać pozostałe 100ml słodkiej śmietanki i gorącą, mleczną masę, całość dokładnie wymieszać, po wystudzeniu wstawić do lodówki na 8-12 godzin.
Po schłodzeniu przygotować maszynkę do lodów i użyć ją wg instrukcji – te lody kręciły się około 30 minut, a masa podwoiła objętość. Przygotowane lody podawać od razu lub przełożyć do naczynia i od razu wstawić do zamrażarki – chłodzić przynajmniej 2-4 godzin, co jakiś czas je zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz