Łosoś podany w ten sposób, w towarzystwie ryżu i młodych, słodkich marchewek, to idealne danie na lato. Pokazany przepis to proces wykonania potrawy w Thermomixie z przystawką Varoma. Na blogu pokazałam Wam również przepis na wykonanie tej potrawy, kiedy nie macie tego urządzenia, tylko klasyczny garnek do gotowania na parze.
- 300g fileta z łososia
- kilka gałązek koperku
- cytryna
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- pęczek młodych marchewek (mogą być też 2 duże marchwie)
- ulubiony ryż ugotowany wg uznania
Do naczynia miksującego wlać wodę do I kreski i osolić płaską łyżeczkę, wstawić koszyczek i wsypać ryż, naczynie zamknąć.
Marchewkę umyć, obrać, dużą pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na dolnej półce Varomy, przykryć i nastawić gotowanie - czas 20 minut, temp. Varoma, o. 1.
Po wstawieniu części potrawy łososia podzielić na dwa mniejsze filety, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na górnej półce Varomy ułożyć po gałązce koperku i dwa plasterki cytryny, położyć na nie łososia i postawić na Varomie, kiedy urządzenie pokaże, że zostało 15 minut. Parować pod przykryciem do zakończenia czasu.
Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz