środa, 18 lipca 2018

Łosoś gotowany na parze TM31

Łosoś podany w ten sposób, w towarzystwie ryżu i młodych, słodkich marchewek, to idealne danie na lato. Pokazany przepis to proces wykonania potrawy w Thermomixie z przystawką Varoma. Na blogu pokazałam Wam również przepis na wykonanie tej potrawy, kiedy nie macie tego urządzenia, tylko klasyczny garnek do gotowania na parze.


  • 300g fileta z łososia
  • kilka gałązek koperku
  • cytryna
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek młodych marchewek (mogą być też 2 duże marchwie)
  • ulubiony ryż ugotowany wg uznania


Do naczynia miksującego wlać wodę do I kreski i osolić płaską łyżeczkę, wstawić koszyczek i wsypać ryż, naczynie zamknąć.

Marchewkę umyć, obrać, dużą pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na dolnej półce Varomy, przykryć i nastawić gotowanie - czas 20 minut, temp. Varoma, o. 1.

Po wstawieniu części potrawy łososia podzielić na dwa mniejsze filety, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na górnej półce Varomy ułożyć po gałązce koperku i dwa plasterki cytryny, położyć na nie łososia i postawić na Varomie, kiedy urządzenie pokaże, że zostało 15 minut. Parować pod przykryciem do zakończenia czasu.

Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz