wtorek, 30 października 2018

Brownie kawowe

To brownie wyszło mi zupełnie przypadkiem. Szukając przepisu na proste, czekoladowe ciasto, znalazłam właśnie ten. Przygotowałam, upiekłam, ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu opadło i to dość drastycznie. Ale nie zniechęcając się, przekroiłam i okazało się, że zamiast zakalca jest pyszne, ciężkie, kremowe brownie - po prostu rewelacja :)


  • 2 szklanki cukru
  • 260g mąki tortowej
  • 70g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 2  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250ml mocnej kawy

Do podania:

  • frużelina wiśniowa lub bita śmietana

Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, blachę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajka, wlać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wlać gorącą kawę i miksować chwilę razem - ciasto zrobi się rzadkie, ale takie ma być. Wlać je do formy, wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut - do "suchego patyczka". Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.

Wystudzone brownie podawać z frużeliną, bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.

Przepis na brownie pochodzi ze strony OnIslam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz