To brownie wyszło mi zupełnie przypadkiem. Szukając przepisu na proste, czekoladowe ciasto, znalazłam właśnie ten. Przygotowałam, upiekłam, ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu opadło i to dość drastycznie. Ale nie zniechęcając się, przekroiłam i okazało się, że zamiast zakalca jest pyszne, ciężkie, kremowe brownie - po prostu rewelacja :)
- 2 szklanki cukru
- 260g mąki tortowej
- 70g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250ml mocnej kawy
Do podania:
- frużelina wiśniowa lub bita śmietana
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, blachę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajka, wlać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wlać gorącą kawę i miksować chwilę razem - ciasto zrobi się rzadkie, ale takie ma być. Wlać je do formy, wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut - do "suchego patyczka". Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.
Wystudzone brownie podawać z frużeliną, bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.
Przepis na brownie pochodzi ze strony OnIslam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz