czwartek, 20 lutego 2020

Sałatka makaronowa z surimi z jajkiem

Surimi - albo się je uwielbia albo nie cierpi. Ja należę do tych pierwszych osób. Pozostawię bez komentarza walory zdrowotne surimi, bo prawda jest taka, że mało jest w sklepach dobrego, uczciwego jedzenia, a gdybyśmy mieli wszystkim się przejmować, to nie jedlibyśmy praktycznie niczego ;) Od czasu do czasu lubię zjeść surimi albo w sałatce, albo po prostu skropione sokiem z cytryny i polane sosem czosnkowym. Ta sałatka jest świetna nie tylko na imprezę, ale i do pracy - osobiście sprawdziłam :D


  • 125 g drobnego makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • 200g pomidorków śliwkowych (lub koktajlowych)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 opakowanie paluszków surimi (250g)
  • cytryna
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy (u mnie miodowa Dijon)
  • sól, czarny pieprz do smaku

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, wystudzić.

Majonez wymieszać z musztardą, odstawić. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Surimi przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny, lekko rozsmarować palcem sok po paluszkach :), a następnie pokroić je w kostkę wielkości krojonych pomidorków. Jajka pokroić w taką samą kostkę. Dodać makaron i wszystko razem delikatnie wymieszać z przygotowanym sosem majonezowo-musztardowym.

Przyprawić do smaku - koniecznie dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Sałatkę schłodzić przed podaniem.

Do sałatki można dodać posiekany koperek lub zmiażdżony ząbek czosnku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz